ÖzGüR GüNeŞ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NURHAKDAGİ SİTESİNDEN OZAN GARİP DOST İLE SÖYLEŞİ...

Aşağa gitmek

NURHAKDAGİ SİTESİNDEN OZAN GARİP DOST İLE SÖYLEŞİ... Empty NURHAKDAGİ SİTESİNDEN OZAN GARİP DOST İLE SÖYLEŞİ...

Mesaj  meso Cuma Ekim 26, 2007 10:21 am

Yöresel, Bölgesel, Ulusal, ve Evrensel bazda en iyi bir şekilde Klamlar, Stranlar, ve Ezgileri harmanlıyarak, Toplumsal sorunlara ivedilikle indirgiyen, büyük bir çabanın sahibidir o 13 yaşından beri bağlama çalıyor o, Şiirler yazıyor. 1979'da Akçadağ Öğretmen Okulu'nu bitirdikden sonra, 1980'de yabaneldeki Gurbet Kervanı'na katıldı. Yöre ve Bölge Klamlarını, Stranlarını tanıtarak adeta onunla özdeşleşti. Bir çok şey sorduk. Husna cane, Mamko Mamko Mamadoli, Arimezin, sanattan, Yöresel, Bölgesel, Ulusal ve Toplumsal sorunlara kadar sordukça derinleşti o Bir ayağı ülkede bir ayağı Avrupada ama; yüreğiyle halkın gönlünde bir Ozan. Merhaba Dost diyerek söyleşimize başlıyoruz.
Garip Dostu yöre, bölge, ülke ve Avrupada bir çok insan tanıyor. Birde Garip Dostu kendisinden dinlemek isteriz. Kendinizden bahsedermisiniz?

Evet! Ben Ozan Garip Dost, Anadoluluyum yani bu bölgenin insanıyım. Avrupaya gelişim 1980 dir. 1980 yılında sonraki çalışmalarımı Avrupada yürütüyorum. Bölge ve yöre kültürünü 1985 ten sonra işlemeye çalıştım. İşte biraz önce söylediğim gibi, Pazarcık, Elbistan, Maraş, Antep, Malatya, Adıyaman, Çorum, Sivas, Konya; Kayseri Sarız, geniş bir coğrafya, geniş bir halk kesimidir. Bende; o yörenin klamlarını stranlarını işlemeye çalıştım.


Bir halk sanatçısı olarak; bizim bölge insanlarımızın müziğe bakışı nasıldır sizce?

Şimdi genel olarak; Tabi bizim o yörenin, kültüründen bahsedecek olursak, orada bir çok sorunlar var! Sıkıntılar var. Bu konuyu biraz yapabildiğim kadarıyla, dile getireceğim. Genelde halk müziğinin gerçekten tam yerine erişmediğini, sürgünde bırakıldığı, üvey evlat konumunda olduğunu söylemek istiyorum. Özellikle bizim bölge Halkinin kendi kültürüne ve müziğine sahip çikmasi ve güvenmesi gerekiyor. Yani kendi türkülerini, klamlarını, stranlarını korkmadan sahiplenmesi gerekiyor. Konu! Halk olduğunda işte bazı nedenleri niçinleri vs. Bilinçli olarak bir tarafa bırakmak gerekiyor. Çünkü o boyutu ile incelemek gerekiyor. Gün ışığına çıkarmak gerekiyor. Yani bu halk kültürü Olmazsa olmaz diye kıstas olarak önümüze koymamız gerekiyor.
Siz en çok hangi sanatçıları dinlediniz? Etkilendiğiniz sanatçı veya Ozan varmı?



Sanat ve sanatçı sözcüğünü tabi altını doldurarak o parantezi doyurarak söylemek istiyorum. Ben Ozan geleneğinden geliyorum O yörenin harmanlanmış sanatçılarını dinledim. Toplumsal değer yargılarını paylaştığımız bir çok sanatçı örneğin Ruhi Su, Mahzuni Şerif, Yılmaz Güney, Nazım Hikmet, Sümerya, yani sanatı pekiştiren, bu işe gönül vermiş günümüz ozanlarını ve sanatcılarını, onların rengini, kendi rengimle bütünleştirerek, dinliyorum, dinlenmek istiyorum.
Ürettiğiniz müzik türünü siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Örneğin yöremizde Husna cane özelikle işlemişsiniz ve bölgemizde büyük bir çoğunlukta dinliyor. Mamko Mamko Mamadoli yorumlamışsınız, buda dört bir yanda dinleniyor. Husna cane ve Mamko Mamko Mamadoli hikayesini hangi kaynağa dayanarak yorumladınız?

Şimdi bu soru geniş olduğu için, geniş cevaplamak istiyorum. Şöyle bir tanımlama yapma gereği duyuyorum. Diyorumki bir maddeyi oluşturan moleküllerdir, Vucüdüda oluşturan hücrelerdir, gıdasını ve yapısını ondan alır.


Yöresel ve bölgesel kültürde, ulusal ve Evrensel kültürü oluşturur, gıdasını ondan alır. Yani nasılki doğanın bir doğal dengesi varsa, kültürlerinde bir doğal dengesi vardır. İşte bu çekirdek dengeyi oluşturan,yöresel ve bölgesel kültürdür. Bu anlamda bu kaynakları çok iyi beslemek gerekiyor, yani ben bunu somut olarak gördüğüm için, Okuduğum o eserler, stranlar ve klamlarla, o yörenin renklerini sesini tonunu, gırtlağını, sevincini, kederini işlemeye çalıştim. En önemliside yaşanmışlığı anlatan klamlardır diyorum. Ama; yeterince işlenmedi. Şimdi bunun tabi psikolojik ve Politik boyutu vardır. Bir çok boyutu var Fakat; her şeye rağmen konuyu işlemek gerek diye düşünüyorum çünkü gölgede kalmıştık. Yani birDersim yöresiyle, bir Diyarbekır, Serhat vs o yöreleriyle kıyaslarsak, bizim bölge kültürü biraz üvey evlat konumunda kalmıştır. Yöre halkının bilhasa kendi değer yargılarını keşfetmelerini, sahiplenmelerini ve onun yaşam biçimine dönüştürmelerini istiyorum. Gerçekten literatürde de o bölgenin kendine has ve özgü bir geçmişi vardır. Örneğin Şiirdeki literatür kalıplarına dökersek, gerçekten büyük bir zenginliği vardır. Literatür içerikli etkinliği özellikle keşfetmeye ve incelemeye değer. Şimdi Husna can olayında; Kırk beş Elli yıl önce yaşanmışlığı anlatan, Kürecik ve Elbistan arasında yaşanmış bir gelinin öyküsüdür. Keşke yasanmamıs olsaydı ama; son olması gerekiyor diyorum Yaşanmışlığı anlatan bir strandır bir klamdır.



Mamadoli yine 1921 lerde yaşanan bir olaydır. Yani kendisi Kürecik Kasımuşaklıdır. O dönemde Politik, ekonomik, sosyal vs. Baskılardan dolayı başkaldırı yapmıştır, Fakat; sorgusuz sualsız müfrezelerin çatışması esnasında götürülüyor, Harputta iki arkadaşıyla beraber yargısız infaz ediliyor. Halk bunun klamını, ağıdını yapıyor. Şimdi bize yalın gerçeği dilden dile gelen halk türküleri ve klamlar söyler. Örneğin Arimezınde olduğu gibi. Arimezın Elbistanın, Küreciğin, ve Akçadağın Köylerinin bir araya geldiği büyük bir yayladır.Halk coğrafyasıyla ilgili yaylacılık döneminde harmanlandığı; sevdasını, kavgasını, öfkesini, kederini, vs. Duygu düşüncelerini Arimezın aracılığıyla dile getirmiştir. Gönülden gönüle bir misyon üstlenmiştir. İki yüz üçyüz kıtası vardır. Bunları gerçekten işlemek gerektiğini düşünüyorum.
Garip Dost kendisini hangi dilde söylediği ezgilerde buluyor?

Elbetteki anadilim Kürtçe olduğu için, okuduğum eserlerimde, Ezi be kesım Dotmome le le Hüsna can, Mamko, Arimezın vs gibi kürtçedir. Yöresel ve Bölgesel o Klam ve Stranları gün ışığına çıkarmakla beraber; bu literatüre ve kültüre bir hizmettir. Artı Kürt kültürüne biraz katkım olsun diye, karınca kararınca bildiğim kadarıyla dilimin ve kalemimin döndüğü kadarıyla o konuyu o dilde işlemeye çalışıyorum. Tabi bunun yanı sıra onunlada kalmayıp; sanatçı Evrenseldir diye düşünüyorum. Keşke bütün dünyanın dillerini bilseydimde her dilde bir klam bir stran bir şarkı söyliyebilsem. Ama; dilimin döndüğü kadar işte Kürtçe Türkçe belki ilerde Almanca, İngilizce vs eserler dile getiririm. Toplumsal sorunlarıda, en çok Türkçe diline en fazla hakim olduğum için ve Şair, Ozan geleneğinden geldiğim için; toplumsal sorunları içeren şiirleri Türkçe ve Kürtçe olarak sizlere ulaştıracağım.
Müzik yaşamı dışında ne gibi çalışmalarımız var?


Genelikle şiir yazıyorum. Yöreninde toplumsal değer yargılarını yani sorunlarını saza söze klamlara, türkü ve stranlara dönüştürüyorum. Kitap okuyorum. Kültür ve sanat adına aklınıza ne geliyorsa, onunla uğraşıyorum.
Şuan yazdığınız herhangi kitap veya kitaplar varmı?

Yıl 1997 de Ceylan yayıncılıkta, mor menekşem kızıl gülüm isimli seçme şiirlerden oluşan bir Şiir kitabım çıktı. Ama; tabi onu virgülde bıraktım. Önümüzdeki yıl bütün şiirlerimi kapsayan yeni bir Şiir kitabı çalışması içindeyim. Çünkü bir değer, yapıt, paylaştırılınca güzel olur diye düşünüyorum.
Müzikte kalite oluşturmanın yol yöntemleri nelerdir sizce?

Bu derin bir olaydır. Ama; yine özetliyerek değineyim. Şimdi her şeyin en güzelini en mükkemelini en kalitelisini halkımız hak ediyor. Yani çağa zamana, koşullara ayak uydurmak zorundayız, kaliteli bir şey yaptığınız zaman kalıcı oluyor. Biz kalmak adına bir şeyler yapıyoruz. İşte eseri sıfırdan yaratırken, sözlerini yazarken, özüne ve içeriğine bağlı olarak onun enstürmanlarını stüdyo bazında vs kusursuz en kalitelisini yapmak gerekiyor. Tabi buda belli bir ekonomik boyutla ilintilidir. Ben bu arada şu mesajıda iletmek istiyorum! Biz sanat kültür vs.. Camiası, Bizler Toplum ve Halk kitlesi olarak; birbirimizi var etmek zorundayız. Bunlar yasalar bazında tam oturmamış. Ama; bu sorumluluğuda biraz kendimizde görmemiz gerekiyor. O değerlerin bilincinde olarak; herkes kendi üretim ve tüketimin dengesini yakalıyarak aynı paydaları paylaşmasi gerektiğini düşünüyorum. Yoksa bu devir daim bir yerde kopmak durumunda kalır. Çünkü bizi var eden Halkımızın yüreğidir. Ekonomik boyutudur. Çünkü bizim gibi Halkı konu edinmiş,amaç edinmiş sanatçıların bir tek dostu; Halkıdır. Bunu tabi genel olarak değerlendirmek gerekiyor Bu anlamda birbirimizi var etmek zorundayız diyorum.



Siz Ülkede de sanatınızı icra edebiliyormusunuz? Ülkeye dönüş yapmayı düşünüyormusunuz?

Ülkeye zaman zaman gidiyorum kesin dönüş belki ileriki zamanda söz konusu olabilir. Şu bir gerçektirki; çalışmalarımın en büyük odak merkezini orada geliştirmeyi düşünüyorum. Çünkü sanatimin kalbi ve yüreği orda atıyor. Ama; tabi paylaşmak adına zaman zaman da Avrupa da olmakta gereklidir bilhassa bu Mevsimle, zamanla ilintilidir.Ülke yazları cıvıl cıvıldır. Kışlarıda Avrupadaki kitleyle paylaşmak mantıklıdır. Yani bir ayağım orda, bir ayağım burda. Zaten koşullarda bizi buna zorlamış. Yüreğimiz Elma misali ikiye parçalanmış. Yarısı orda, yarısıda burda. Gurbet emekçisinden söz ediyorum. Dolaysıyla, bizde o kervanın içerisindeyiz.
Son olarak sevenlerinize ve dinleyicilerinize vermek istediğiniz bir mesajınız varmı?

br />


Kendi değer yargılarına, yani bizi biz yapan değer yargılarına lütfen bağlı kalsınlar. Bunu isterseniz bir siirle dile getirelim.
Dalda kızıl güle benzer

Bizi biz yapan değerler

Hoş sohbetli dile benzer

Bizi biz yapan değerler


Yaşamin değer yargısı

Sevdanın Aşkın kurgusu

Gönülün ilaç sargısı

Bizi biz yapan değerler


Toprak yüzlü insan kokar

Çoban kavalından çıkar

Firat Dicle olur akar

Bizi biz yapan değerler


Yanık sesli bağlamadır

Yürekleri dağlamadır

Türkülerle çağlamadır

Bizi biz yapan değerler


Halının nakışındadır

Gelinin bakışındadır

Kekliğin ötüşündedir

Bizi biz yapan değerler


Dostdan dosta bir selamdır

Hal hatırlı hoş kelamdır.

Gurbet özlemli sılamdır

Bizi biz yapan değerler


Düğündür, halaydır, toydur

Obadır, yayladır, köydür

Bize has bir güzel şeydir

Bizi biz yapan değerler


Onlardır yaşamın rengi

GARIP DOST der yoktur dengi

Onsuz yaşam kısır döngü

Bizi biz yapan değerler

Bu değerleri gerçekten yaşatmak gerekiyor. Çünkü Sevdanın, Aşkın, Yaşamın değer yargılarıdır bu degerler.



Fakat burda tekrar parantez açma gereği duyuyorum. Her kültür bir çiçektir. Her çiçeğin kokusu değişiktir. Yani kendi yöremizin ve bölgemizin renginide Evrensel bir bahçede görmek adına ve sahiplenmek adına ne gerekiyorsa yapmak gerek. Yani bölgede festivaller yapmak! Arimezin Festivalleri yapıp o değerlerimizi harmanlamak gerektğini düşünüyorum. Geç bile kalındı. Diğer yöreleri kıskanıyorum. Örneğin Dersim serhat, Diyarbekir , Urfa vs. yani bir Arguvani, selamlıyorum ama; birazda bunu kıskandığımı söylemek istiyorum. Neden bizim bölgemiz hakettiği halde kendi değer yargılarını harmanlayamıyor. Arimezin festivalleri Nurhakdağlarının eteklerinde harmanlanıp zirveye taşınmasın, o yöre ve bölgeyi kucaklıyarak, Avrupanın çeşitli merkezlerine serpiştirilmesin diyorum. Bu bir çağrıdır. Bu ateşi yakmak istiyorum. Lütfen herkesi her kuruluşu kişi ve bireyleri bu konuda; bu çağrıya katılmaya davet ediyorum. Lütfen bunu yaşama geçirelim.
Nurhakdağı Net sitesini nasıl buluyorsunuz? Sizin ziyaret etme olanağınız oldumu ?

Güzel dost! Hepinizi kutluyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum zaten dedigim gibi, bu değerler paylaşıldıkça güzeldir, selamlıyorum sizi. Zaman zaman takip ediyorum. Ancak sesinizi seslerle birleştirmenizi diliyorum. Rica ediyorum, çağırıyorum, yani o güzel duygularla lütfen bireysel olmayalım paylaşımcı olalım. Bu sese kulak veren ve dinleyenler ciddiyetini anlarlar zira, birliktelik adına paylaşım adına ne gerekiyorsa onu sanatçısıyla kurum kuruluşlarıyla iç içe olurlarsa gerceklestirebilirler. Bizler bu yolu yani güneşe uzanan yolu beraber birlikte yürüme umuduyla diyorum.


Biz Nurhakdağı Net sitesi olarak; zaman ayırıp bizimle böylesi güzel bir söyleşi gerçekleştirdiğiniz için , sevenleriniz ve dinleyicileriniz adına çok teşekkür ediyoruz. Çalışmalarınızdan başarılar diliyoruz

Sağolun. Teşekkür ederim. Bende tüm dostları tüm dinleyicileri yürekten ve candan selamlıyorum. Dediğim gibi değerlerine bağlı kalsınlar. Sizide tekrar selamlıyorum. Çalışamalarınızdan dolayı. Ben teşekkür ediyorum.

Röportaj: (GaRip caN) İsmail Güner

Biz Nurhakdağı Net Sitesi olarak Ozan Garip Dost'a Çalışmalarında Başarılar Diler! Söyleşiyi Yapan yöneticimize Emeğinden Dolayı teşekkür Ediyoruz…

www.nurhakdagi.net
meso
meso
Alıştı bir kere :)
Alıştı bir kere :)

Mesaj Sayısı : 584
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 06/10/07

http://ozgurgunes.forunotion.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz