ÖzGüR GüNeŞ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fransada 20 üniversitede işgal eylemleri

Aşağa gitmek

Fransada 20 üniversitede işgal eylemleri Empty Fransada 20 üniversitede işgal eylemleri

Mesaj  meso Perş. Kas. 08, 2007 12:38 pm

CELİL DEMİRALP-ANF

PARİS (08.11.2007)-Fransa’da üniversite öğrencilerinin eylemleri yayılıyor. Ekim ayı sonundan beri yaşanan grevler hafta başından itibaren hız kazandı ve 20 üniversitede işgal eylemleri başladı. CPE eylemlerine öncülük eden Fransa Ulusal Öğrenciler Birliği, bütün üniversitelerde greve çağırdı.

Fransız üniversite öğrencileri, hükümetin özelleştirme reformuna karşı seslerini yükseltti. Fransa’nın başkenti Paris’teki Sorbonne I üniversitesinde başlayan grev bu hafta başından itibaren hızla diğer üniversitelere de yayıldı. Salı akşamı Sorbonne üniversitesi polisin müdahalesi ile boşaltıldı. Öğrenciler bir çok üniversitede genel kurul toplantıları ile grev kararı aldı. Çarşamba akşamı polis yine Sorbonne üniversitesini işgal eden öğrencileri boşaltırken Nantes Edebiyat ve İnsani Bilimler Fakültesi’ne de 80 polis müdahale ederek boşalttı.

GREVLERİ YAYMA ÇAĞRISI

Çarşamba günü Yüksek Eğitim Bakanı Valérie Pécresse tarafından kabul edilen Fransa Ulusal Öğrenciler Birliği (UNEF), eylemleri büyütme ve tüm üniversitelere yayma çağrısı yaptı. UNEF 2006’da CPE öğrenci hareketine de öncülük etmişti. Bakan Valérie Pécresse, hükümetin amacının öğrencilerin başarısı olduğunu savunarak, üniversitelerin bloke edilmesinin öğrencilerin çıkarına olmadığını belirtti. Başbakan François Fillon da öğrencilerin eylemlerini siyasi olduğunu ve devamının olmayacağını savundu.

UNEF’in desteklediği grevlere Genel Öğrenci Sendikaları Federasyon (FAGE), Öğrenci Konfederasyonu (UNI) ve Öğrenci Savunma ve Promosyonu (PDE) katılmıyor. Bakan Valérie Pécresse’in bu sendikalarla da görüşmesi bekleniyor.

‘CECİLİA BİZ DE SENİN GİBİYİZ, SARKOZY’DEN BIKTIK’

Öğrencilerin grevlerine Çarşamba günü beş üniversite daha katıldı. Caen Edebiyat Fakültesi, Lille I Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Aix-Marseille Edebiyat ve İnsan Bilimleri Fakültesi, Nantes Üniversitesi ve Paris I (Sorbonne) tam veya parçalı grev devam ediyor. Bunların dışında Rouen, Tours, Toulouse-II le Mirail, Lille III ve Rennes II üniversiteleri Salı gününden beri grevdeler. Lyon II, Strasbourg II, Paris IV ve Dijon üniversiteleri de harekete geçti.

Grev kararı alan üniversitelerin çoğunluğu Perşembe günü ilk eylemlerini gerçekleştirecek. Paris’teki eylem Bastille meydanında öğleden sonra yapılacak. Çarşamba günü Tours kentinde 400 öğrenci caddeyi kısa bir süre kapattıktan sonra, “üniversitelerin ticarileştirilmesine karşı eylem” sloganları ile yürüdü. Öğrenciler ayrıca Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den ayrılan eşini ima ederek “Cecilia, biz de senin gibiyiz, Sarkozy’den bıktık” şeklindeki slogan atması dikkat çekti.

YASA PROJESİNDE NELER VAR

Öğrenciler hükümetin üniversitelere özerklik tanıyan yasa projesini protesto ediyor. UNEF yasanın üniversiteleri ticarileştirme mantığını taşıdığını kaydediyor. Zira üniversite başkanlarına daha fazla yetki tanınıyor. Üniversitelere tanınan özerkliğin kurumlar arası rekabeti doğuracağı ve üniversiteler arasında dengesizlik yaratacağından endişe ediliyor.

Gönüllü kurumlar kendi gayrı menkullerinin sahibi bile olabilecekler. Fransız öğrenci sendikalarının tepkisi üzerine geri adım atan hükümet Haziran ayında tartışmalı üç temel konuda yeni bir ön proje hazırlamıştı. Projede, üniversiteye parasal anlamda otonomi kazandırılması, yönetim kurulunun daraltılması ve mastıra girişte konularında düzenleme yapıldı. Öğrenciler üniversitelerde demokrasinin gerileyeceğini söylüyor. Nitekim yasadan önce 30 ila 60 üyeden oluşan üniversite genel kurullarında öğrencilerden 12 temsilci varken, yasa bu temsili UNEF’e göre 3 ila 5’e düşürüyor.

100 BİN ÖĞRENCİ YOKSULLUK SINIRI ALTINDA

Öğrencilere göre üniversiteler için ayrılan 1,8 milyar euroluk bütçenin çok azı öğrencilere gidiyor. Bu nedenler UNEF, özelleştirmeye hayır derken daha fazla sosyal haklar talep ediyor: Daha fazla öğrenci evi, zira mevcut durumda öğrencilerin sadece yüzde 6’sı yararlanıyor ve daha iyi burs. Öğrencilere 10 aylık eğitim dönemine rağmen sadece 9 ay burs veriliyor. Yine her iki öğrenciden birinin eğitim parasını ödemesi için çalışması gerekiyor. UNEF, bunun dışında 100 bin öğrencinin yoksulluk sınırı altında olduğunu kaydediyor.

Fransa’da üniversitelerdeki bu hareketlilik geçen yılki öğrenci hareketi ile aynı boyutlara ulaşıp ulaşmayacağı bilinmiyor. Ancak şimdiden eylemler eğitimi büyük oranda etkilemeye başladı. 2006 yılının ilk aylarında gençlere yönelik İlk İstihdam Yasası (CPE) üzerine iki buçuk ay yaşanan kriz öğrencilerin zaferi ile sona ermişti. Hükümet kontratı kaldırarak yerine zor durumda olan genlere yönelik yeni olanakların tanınacağını belirtmişti. Böylece hükümet öğrencilerin eylemleri karşısında 10 Nisan 2006’da CPE’yi geri çekmek zorunda kalmıştı.

Üniversitelerin özelleştirilmesine karşı Fransa Ulusal Öğrenciler Birliği tüm üniversitelerde 20 Kasım’a kadar öğrenci genel kurul toplantılarının yapılacağını bildirdi. 20 Kasım memurların greve gideceği tarih olarak dikkat çekiyor. Ulaşım sendikaları da aynı tarihte özel emeklilik reformunu protesto için greve gidecek. Üniversite ve lise öğrencileri de bu eylemlere katılma kararı aldı.

ANF NEWS AGENCY
meso
meso
Alıştı bir kere :)
Alıştı bir kere :)

Mesaj Sayısı : 584
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 06/10/07

http://ozgurgunes.forunotion.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz