ÖzGüR GüNeŞ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fransada grevler hayatı felç etti.

Aşağa gitmek

Fransada grevler hayatı felç etti. Empty Fransada grevler hayatı felç etti.

Mesaj  meso Perş. Ekim 18, 2007 4:57 pm

PARİS (18.10.2007)-Fransa’da sekiz ulaşım sendikasının tümünün ortak çağrısı ile ülkede yaşanan grev hayatı felç etti. Hükümet sendikalarla bu ilk büyük çatışması ardından yeniden diyalogun başlatılmasını kabul etti. Grevlere paralel olarak onbinlerce kişi sokaklara çıkarak hükümeti protesto etti.

François Fillon hükümetinin özel emeklilik reform projesini protesto etmek amacıyla tren, metro, tramvay ve otobüslerin yanısıra Elektrik Kurumu’nda grev günü yaşandı. Eylül ayı başında sekiz sendika CGT, UNSA, SUD-Rail, CFTC, FGAAC, FO, CFDT ve CGC bir araya gelerek grev çağrısı yapmıştı. Nadiren bu sekiz sendikanın tümü aynı grevde buluşuyor.

ONBİNLER SOKAKLARA ÇIKTI

Ulaşımda yaşanan greve paralel olarak bir çok kentte gösteriler düzenlendi. Marsilya’da sendikalara göre 50 bin kişi sokaklara çıkarak hükümet politikalarını protesto etti. Bordeaux kendinde CGT işçi sendikasına göre kamu ve özel sektör çalışanlarının yer aldığı yürüyüşe 10 bin kişi katıldı. Eylemciler ‘’sosyal koruma sistemlerini korunmasının’’ istendiği pankartlar ardından yürüdü.

Bununla birlikte Avignon kentinde 2500, Toulon’da 1500, Montpellier’de 700, Perbignan’da 2400 kişi düzenlenen eylemlere katılırken, Korsika’da da Ajaccio ve Bastia kentlerinde düzenlenen eylemlere binlerce kişi katıldı. Fransa’nın diğer kentlerin de çok sayıda gösteri düzenlendi.

Paris’te özel emeklilik reformuna karşı yürüyüş ise saat 15.10’da start aldı. Yürüyüş CGT, FO, FSU, Solidaires sendikalarının ortak çağrısı ile gerçekleşti. GGT Genel Sekreteri Bernard Thibault, FO sendikası Genel Sekreteri Jean-Claude Mailly, FSU sendikası Genel Sekreteri Gérard Aschieri, Solidaires sendikası Genel Sekreteri Annick Coupé ve UNSA Genel Sekreteri Jean Grosset yürüyüş kortejlerinde yer aldı. Yürüyüşün başında ‘’Ücret, iş, emeklilik, sosyal koruma ve kamu hizmetleri için hep birlikte’’ yazılı pankart dikkat çekti.

ULAŞIM FELÇ OLDU

Toplu ulaşım otobüslerdeki grev bölgelere göre farklı ağırlıklarda yaşansa da Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluşu (SNCF)’te sendikalara göre çalışanların yüzde 75’i greve katıldı. Sendikalardan bazıları SNCF’deki grevi yarın da sürdürecek.

Elektrik ve Gaz Kurumlarında yüzde çalışanların yüzde 40 ila 80’i greve gitti. Kamu hizmetlerindeki grev memurların yüzde 5 ila 7’sinin katılımı ile gerçekleşti. Paris ve banliyölerinde toplu taşıma kurumu RATP’deki grev 1995’teki grevden daha etkili oldu. Bazı banliyö trenleri hiç çalışmazken, 1, 4 ve 6 ve şoförsüz 14 numaralı metrolar hariç diğer hatlarda hayat durdu. Paris’teki otobüs ve tramvayların ise sadece yüzde 15’i hizmet verdi.

Mali hizmetlerde her 5 memurdan biri greve gitti. Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı sözcüsü bu grevi 2006’da öğrencilerin CPE iş kontratına karşı yaptığı eylemlere benzetti.

Hayatı felç eden grev karşısında Çalışma Bakanı Xavier Bertrand sendikalarla yeniden görüşme çağrısı yaptı. CGT bu kararı memnuniyetle karşıladı ancak ‘’gerçek görüşmeler’’ dedi. Sosyalist Parti hükümeti sendikalarla gerçek görüşme yapmaya çağırdı. Bu eylem sendikaların Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakanı François Fillon ile ilk büyük çatışma oldu. Sarkozy ve Fillon grev öncesi özel emeklilik reformunda ısrarlı olduklarını söyledi.

ÖZEL EMEKLİLİK REFORMU

Sendikalar mevcut sistemi destekliyor. Zira tren sürücüleri 50 yaşından itibaren emekli olabiliyor. ‘’Sédentaire’’ olarak adlandırılan fazla yer değiştirmeyen diğer personeller ise 55 yaşından itibaren emekli olabiliyor. Demiryolu işçileri bu statüleri sayesinde 37,5 yıl boyunca tam pansiyon hakkına sahipler. Bu nedenle işçiler yeni reform projesini kendi çalışma koşulları ve ücretleri için tehlike olarak görüyorlar.

Fransız hükümeti ise ‘’tüm Fransızları eşit bir kefeye koymak’’ adı altında SNCF emeklilik sistemini kamu fonksiyonları ile aynı duruma getirmek istiyor. Diğer bir ifadeyle tam emeklilik için 40 yıllık prim gerekiyor.

Bu proje özellikle mali etkileri nedeniyle sendikaların tepkisini çekiyor. Sendikalara göre proje hayata geçerse demiryolları çalışanları ağır maddi gelir kaybına uğrayacak. Sendika 2020’de 33 yıllık primden sonra emekli olacak memurlar için ayda 206 ve 868 euro arasında maddi gelir kaybının olacağını kaydetti.
meso
meso
Alıştı bir kere :)
Alıştı bir kere :)

Mesaj Sayısı : 584
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 06/10/07

http://ozgurgunes.forunotion.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz